Geplaatst op Geef een reactie

Dagelijks ritueel : Ayurveda Zelfzorg

Charaka Samhita bestaat uit drie delen en kan gezien worden als “de bijbel” van de Ayurveda. Het gaat over hoe ziekten ontstaan en hoe je je gezondheid kunt behouden en hoe je gezond kunt worden.

Het begint met een sprookje waarin uitleg wordt gegeven over hoe mensen ziek worden en legt de nadruk op het belang van het hebben van dagelijkse rituelen wat betreft de verzorging van het lichaam.

Ziektes verzwakken de mens en verstoren het doel van het leven. De Ayurveda gaat er vanuit dat verstoring, een aanzuigende werking heeft op verdere verstoring. Het drama waarin een persoon kan verkeren bij het hebben van een ziekte kan daarom verdere verstoring tot gevolg hebben.

De Ayurveda gaat uit van een karmisch bestaan waarin de ziel ervaringen wil afwikkelen, als het ware de scherven opruimen die zijn ontstaan in het huidige of een voorgaand leven. Het gaat er van uit dat wanneer je schoon bent, karmisch gezien, je een betere doortocht hebt in het volgende leven waarin de ziel wordt geboren. Je eigen karma kan beter worden doorzien vanuit een volledige staat van rust en gezondheid.

Wat is leven? Wat ondersteund leven? En wat verstoort leven? Wat maakt het dat mijn ziel bepaalde ervaringen op wilt doen?

Het boek bestaat uit vier delen en deel 1 begint met de noodzaak van Dinachiara; dit zijn gebruiken die je dagelijks doet om een goede gezondheid te waarborgen en dus ook je proces kunt aangaan/dragen.

Deze gebruiken worden hieronder puntsgewijs omschreven.

Algemene Dagelijkse Rituelen

  1. Brahma Muhurti, anderhalf uur voordat de zon op komt is de beste tijd van de dag om aan meditatie, yoga en studie te doen.
  2. Stoelgang, wen jezelf eraan dat je een moment neemt om je darmen te legen. Je lichaam gaat aan dit moment wennen. Bij eventuele constipatie wordt triphala aangeraden en/of een halve theelepel wonderolie voor het slapen gaan innemen als kuur. Ook kan een glas lauw water de boel aan kunnen zetten waardoor de stoelgang op gang komt.
  3. Schoonmaken van de mondholte, Tong schoonmaken met een tongschraper. Zo ontdoe je je zelf van teveel aan Ama. Ook is je tong een spiegel van o.a. de hoeveelheid Ama (gifstoffen) in je lichaam.

Het verzorgen van de mond

Schrapen van de tong

Het is goed voor een Pitta constitutie om een tongschraper van zilver te gebruiken. Dit kalmeert. Meestal zijn ze in het koper verkrijgbaar. Tijdens het avondritueel niet de tong schrapen omdat dat je spijsverteringsvuur wakker maakt en dat wil je niet voor het slapen.

Het tandenpoetsen

Vervolgens poets je je tanden van binnen naar buiten met Manuka honing het liefst de MGO400+ variant en tandpoeder. De honing lost het tandplak op en heeft een schrapende werking en de tandpoeder sterkt het tandvlees en is ontstekingsremmend.

Mondspoeling

Olie-pulling, je neemt wat sesam (verhittende werking) en/of kokosolie (verkoelende werking)en laat dit ongeveer 10/15 minuten in de mond rond circuleren. Daarna spuug je alles uit en spoel je je mond met citroen water. Je mag hier absoluut niets van doorslikken omdat er giftige afvalstoffen aanwezig zijn.

Verzorging van het lichaam

  1. Wassen, Het is fijn om een bak water te nemen en vijftig keer met je handen water tegen je ogen aan te spletschen. Ook is het gebruik van rozenwater prettig, dit vooral om het te veel aan Kapha te verwijderen en daarbij stekt het het weefsel. Het schoonmaken van de ogen heet: netra-shodana. De neus kan worden schoongemaakt met een Neti-potje. Met licht gezouten water spoel je je neusholtes/bijholtes. En het gorgelen met warm water helpt het vrijmaken van slijm in de keelholte. Anu taila is een kruidenpreparaat op basis van olie die je kunt opsnuiven om de neus te olieen en deze kun je ook in je oren smeren. Voor je oren is dit ook prettig tegen een teveel aan Vata/wind. Ook werkt sesamolie grondend.
  2. Olie massage/Abhyanga, Je masseert je gehele lichaam met warme olie naar wens. Dit kun je ook doen door middel van een door jou samen gestelde olie met als basis sesamolie met wat druppels etherische olie. Ook neem je de lingam en de yoni hierin mee met een ander kruidenpreparaat ook gebaseerd op olie, Subidan talia.
  3. Toop Anjan, Dit smeer je voor het slapen gaan op je onderste ooglid. Het prikkelt een beetje waardoor je ogen gaan tranen. Dit werkt reinigend en versterkend.
  4. Zingen in je dagelijkse leven. Dit is ook een krachtig en positief middel om je te ondersteunen in je algehele gezondheid. Een mooie matra is b.v. Hitahitam Sukham Dukham Ayustasya Hitahitam.

De ogen

Je ziel kijkt. Serotonine zit groot en deels in je ogen.
Kamille (bitter) heeft een medicinale werking dit kan soms ingezet worden om te veel aan Kapha (denk aan oogontsteking) te verwijderen. Ook kan komkommer tot rust brengen.

Eten

Goed eten: dan komt je ziel zijn recht. Anders ben je alleen maar scherven aan het opruimen.
Deze maatschappij heeft last van teveel eten.
Hoeveel eet ik?
Eet wanneer je honger hebt. Vul je buik met niet meer dan de helft aan eten en laat ruimte voor een kwart aan vloeistof en een kwart lucht. Dit hoeft zeker niet te bestaan uit een salade als je gezond bezig wilt zijn.
Juist niet omdat dit te licht is. Eet gewoon normaal volgens deze richtlijnen. Het liefst met drie uur er tussen en voor het laatst uiterlijk drie uur voor het slapen gaan dit is voor een optimale gezonde spijsvertering. Voeding heeft drie uur nodig om door het maag-darmkanaal heen te gaan.
Afhankelijk van wat je doet pas je je voeding aan, bezigheden, werk, ziekte enz. Guna’s, via voeding kwaliteiten naar binnen halen.

Met een snelkookpan kun je in 30 minuten al een heerlijk gerecht op tafel hebben.

Toepassen van smaken in voeding

Rasa’s, lichaam wilt gevoed worden door alle smaken. Je doet je lichaam een groot plezier door de zes maken zuur, wrang, bitter, scherp, zoet, zout te eten. Hierdoor krijg je een voldaan gevoel omdat je je gevoed voelt en hierdoor geen trek krijgt in andere versnaperingen. Dit kun je al heel simpel toepassen door een Tarka te maken en dit over je maaltijd te doen. Het gebruik van kruiden is niet weg te denken in de Ayurveda. Het heeft een heilzame genezende voedende werking.

Essentiele vetten en oliën

Margarine verstopt je lymfe kanalen (en als je alleen maar dit zou eten ga je er zelfs dood aan).
Ghee is een prachtig transportmiddel voor de opname van voedingsstoffen. Ook kun je dit net als kokosolie verhitten en zelfs mee frituren
Olijf olie wordt al snel giftig door verhitten.
Mosterd olie is fijn voor een Pitta constitutie.

Wat is de invloed van schoonheid op je leven?

Je kunt:
– Puja maken.
– Mooie dingen verzamelen.
– Mooie kleren aan.

Doel in het leven = GEZONDHEID.
Pijn door karma doorleven.
Met kwaliteiten in contact blijven, Dhatus.
Antibiotica helpt niet aan de blindenvlek.

Verzorging van de neus

Het gebruik van de Neti pot (Jala Neti) en/of Sutra Neti (een waxed katoenen string dat wordt traditioneel gebruikt om de neusholte te reinigen) en de Anu talia (kruidenpreparaat/olie) voorkomt dat hartkleppen stuk gaan en longontstekingen. Dit ontstaat doordat bacteriën nestelen in de bijholtes en zo via de keel in de longen en bij de hartkleppen terecht komen. Verstoring is Drama.

Stoelgang

Ophouden van de stoelgang heeft te maken met een onveilig gevoel. Dit is intern vergiftigen.
Je zou dan Triphala kunnen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de stoelgang weer normaal wordt.

Drie vruchten kruidenpreparaat:

  1. Alamaki – Pitta
  2. Bibhitaki – Kapha
  3. Haritaki – Vata

Triphala

Gebruik: 3st. In de avond en 3st. In de ochtend.
15 mag ook afhankelijk van de persoon. Dit verschilt per persoon.
Warm water met een beetje Ghee of Wonderolie drinken voor het slapen gaan.
Of een oud gebruik, Warme melk met anijspoeder.
Castor/wonderolie, intern innemen bv halve theelepel afhankelijk van de persoon kan dit ook meer zijn. Je kunt dit als kuur van twee weken inzetten om een teveel aan Ama uit je lichaam te verwijderen.
Poep die zinkt heeft te veel Ama. Darm moet dan vochtiger zijn. Poep die blijft drijven is gezond.
Je kunt de olie ook uitwendig gebruiken door je buik in te wrijven.

Ziekten voorkomen is beter dan genezen.

Zie de producten voor dagelijkse zelfzorg in mijn winkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *