Voice Dialogue

Volgens de Voice Dialogue-methode* hebben we niet één maar een heleboel “ikken”. Deze subpersoonlijkheden kijken allemaal met andere ogen naar zichzelf en de wereld om hun heen. De sterkste van die ‘ikken’ hebben de touwtjes in handen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: de saboteur, de beschermer, de schuldige, de held, de criticus, de drammer, de workaholic, de rechter, de behager, de ouder, de hulpverlener, speelse kind, de perfectionist, de tiran, de avonturier, de almachtige, de dominante, het slachtoffer, de aggressieve, de egoïst, de macho, etc.

Ieder mens heeft ergens in z’n leven subpersoonlijkheden ontwikkeld om te kunnen overleven, dit kan ontstaan zijn door grote trauma’s maar ook door kleine voorvallen die in de jeugd hebben plaatsgevonden. Deze overlevingsstrategieën heb je in het leven geroepen om je te beschermen en zorgen ervoor dat jij je staande kunt houden in stressvolle situaties. Op een bepaald moment merk je dat een strategie je niet meer helpt maar juist tegenwerkt. Dat kan zijn omdat je ouder bent geworden en je bewustzijn is toegenomen of omdat je anders naar de werkelijkheid kijkt. Dan is het tijd voor een positieve verandering.

Stel je voor dat al deze ikken in een bus zitten: je wilt natuurlijk dat de volwassene achter het stuur zit. Sommige ikken geef je een plekje voor in de bus en sommige ikken geef je een plekje achter in de bus. Het gaat er niet om deze delen in jezelf met een kluitje het riet in te sturen. Subpersoonlijkheden kunnen zichzelf dan afgewezen voelen en daardoor zichzelf nog meer opblazen en voor nog meer problemen zorgen. Het gaat er om om ze te herkennen en erkennen en ze daarom een prettig plekje in de bus te geven. Zelfkennis is goud waard.

Knowing yourself is the beginning of all wisdom

Aristotle

Door middel van voice dialogue kom je in contact met je ware zelf. Je innerlijke stem. Je leert jezelf beter kennen waardoor je makkelijker keuzes kunt maken, grenzen stellen en oude overlevingsstrategieën opheffen. Dit werkt door in relaties zowel in privé als op het werk.

Met de methode van Voice Dialogue kun je de verschillende ikken een ‘stem’ geven en ze afzonderlijk uitnodigen hun zegje te doen. Je krijgt inzicht in welke subpersoon of subpersonen bij jou aan het woord zijn en of jouw beslissingen werkelijk vrije keuzes zijn.

Het is tevens ook mogelijk om met bijvoorbeeld pijn in het lichaam een dialoog aan te gaan. Om er zo achter te komen wat dit deel aan jou wilt vertellen wat het nodig heeft. Dit geeft meer inzicht en kan zeer verrassend en verhelderend zijn.

Tijdens een sessie in mijn praktijk kan ik besluiten om deze methode toe te passen om met delen van jezelf in gesprek te gaan om te kijken wat ze jou te vertellen hebben en of er een geschiktere plek in de bus voor ze is zodat de volwassen jij zelf het stuur van jouw eigen leven in handen kan nemen.

Meer informatie over tarieven

*Hal en Sidra Stone zijn dé grondleggers van voice dialogue